Schouderklachten

Schouderklachten zijn verraderlijke klachten die er langzaam insluipen. Wanneer de klachten langer dan een week aanwezig zijn, is het verstandig om een afspraak te maken bij de fysiotherapeut. Dit kan een voorbode zijn voor o.a. TOS-klachten, een frozen shoulder of een biceps tendinopathie.

Bij TOS (Thoracis Outlet Syndroom) klachten is in 90% van de gevallen een beklemming van de vaatzenuwbundel. Deze aandoening is niet meetbaar met een foto of MRI. Het is een aandoening die vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.

Een beknelling van de zenuw kan plaats vinden thv. de hals, de oksel of het sleutelbeen. Deze klachten geven uitstralende pijn richting de schouder, arm of hand. Het kan ook klachten geven richting de nek. U kunt het ervaren als uitstralende pijn maar ook als slapend gevoel of tintelingen.

Het is belangrijk om op tijd te reageren met dit soort klachten. Hoe langer u ermee blijft lopen, hoe langer het herstel zal worden.

Frozen shoulder, de naam zegt het eigenlijk al, een bevroren schouder. Hierdoor word je beperkt in het bewegen van de schouder. Dit kan veel pijnklachten geven maar kan ook pijnloos en heel onhandig zijn. De bewegingsbeperking ontstaat vaak door een ontsteking in het gewrichtskapsel wat voor littekenweefsel kan zorgen. De klachten ontstaan en worden langzaam erger. Het herstel kan erg lang duren maar de pijn zal minder worden. Deze vorm van een frozen shoulder is de meest voorkomende. Fysiotherapie is hierbij vooral aan te raden als u de periode van hevige pijn door bent.

De biceps tendinopathie. Een tendinopathie is een overbelasting. De biceps is de bovenarm spier die aan de voorzijde van de bovenarm loopt. Wanneer je een biceps tendinopathie hebt is de pees van de biceps overbelast. Door een overbelasting treedt er weefselschade op. Dit geeft vaak pijnklachten aan de voorzijde van de schouder maar kan ook naar de elleboog trekken. De spier zit namelijk vast bij de schouder en bij de elleboog.

Deze klachten kunnen ontstaan door (lang)herhaalde activiteiten. Het is erg belangrijk dat een RUST periode wordt ingelast om de overbelasting te laten herstellen. Na de rust periode kan het zijn dat de fysiotherapeut met u oefeningen doorneemt om de schouder weer volledig belastbaar te maken.

Zoals u kunt lezen zijn er veel verschillende soorten schouderklachten met veel verschillende soorten oorzaken en behandelingen. Door een afspraak te maken bij de fysiotherapeut kunt u samen kijken wat de beste behandeling is voor u schouderklacht.

Behandelmogelijkheden: manueel therapie, medical taping, shockwave therapie

Fysio Xtra
Steenweg 65 A
4181 AK Waardenburg

Walstraatje 1
5301 BV Zaltbommel

Ringelpoel 4 
4112 MA Beusichem 

Achterweg 31
4171 BA Herwijnen

T: 0418-65 18 63
E: info@fysioxtra.nl