Medical Taping Concept

Medical taping is een bepaalde manier van tapen met elastische tape, waarbij je spieren worden ondersteund in hun functie. Er wordt namelijk gedacht dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging, maar ook belangrijk zijn voor lichaamstemperatuur, bloed- en lymfecirculatie. Wanneer de niet goed functionerende spieren echter ondersteund worden met deze speciale elastische tape, zal dat het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren.

Bij normaal tapen wordt je bewegingsvrijheid van een bepaald gewricht verkleind. Ook komt er een grotere druk op de huid. Bij medical taping is dat juist niet de bedoeling. De tape hebben dezelfde elasticiteit en gewicht als je huid. Ook heeft de medical tape een liftende werking op de opperhuid, waardoor er drukvermindering en meer ruimte voor de bloed- en lymfevaatjes is, waardoor afvalstoffen sneller kunnen worden afgevoerd. Doordat de druk op de pijnreceptoren onder de opperhuid ook minder wordt, heb je door het tapen waarschijnlijk ook minder pijn. Verder kun je met medical tape gewoon bewegen doordat het elastisch is. Dat kan dus niet met normale sporttape.

Je kunt medical taping in meerdere gevallen gebruiken. Medical taping kan slappe spieren weer op spanning brengen, maar kan ook gespannen spieren weer rust geven. Bij sportblessures kun je medical tape krijgen voor het verminderen van vocht en ontstekingen, maar ook bij overbelasting. Medical taping kan worden gebruikt voor het ondersteunen van je gewrichten. Vele sporters tapen bijvoorbeeld hun knie voor extra ondersteuning. Tot slot wordt medical tape ook wel eens gebruikt als je houdingsproblemen hebt. Verder kan het pijn verminderen en bloedcirculatie verbeteren. In sommige gevallen kan medical taping ook worden gebruikt om hoofdpijn of zelfs hooikoortsklachten te verminderen.

Naast het bovenstaande werd het concept verder ontwikkeld met nieuwe toepassingsgebieden zoals lymftaping. Lymf Taping is uitermate geschikt om lymfedrainage te ondersteunen. De elastische tape kan met een speciale techniek worden aangelegd, zodat lymfevocht versneld kan worden afgevoerd. Onder de tape ontstaat een drukverlaging, waardoor de lymfevaatjes beter kunnen openen. Het dichte netwerk van lymfvaatjes in deze laag kan door het drukverschil vocht uit het omringende weefsel opnemen en transporteren naar de grotere lymfevaten.

Deze vorm van taping is uitermate geschikt voor de behandeling van oedeem, littekens, hematomen en fibroseringen (bindweefselverklevingen).

Onze specialisaties

Manuele therapie
Oedeemtherapie
Mulligan concept
Medical Taping Concept
Etalagebenen
Dry-Needling
Shockwave therapie

Fysio Xtra
Steenweg 65 A
4181 AK Waardenburg

Walstraatje 1
5301 BV Zaltbommel

Ringelpoel 4 
4112 MA Beusichem 

Achterweg 31
4171 BA Herwijnen

T: 0418-65 18 63
E: info@fysioxtra.nl