Etalagebenen

Merkt u dat u steeds minder ver kan lopen, omdat de pijn in uw benen toeneemt? Als u dan even stil staat en merkt dat de pijn weer afneemt

Het lastiger wordt om het tempo van anderen te volgen door de pijn in uw benen?

Herkent u zich hierin, dan kan het goed zijn dat u etalage benen (ook wel Claudicatio Intermittens genoemd) heeft. Uw huisarts kan dan verder beoordelen of dit zo is.

Bij etalage benen zijn de aanvoerende bloedvaten naar de beenspieren dichtgeslibd: gedeeltelijk of verstopt. Tijdens het lopen hebben de spieren meer zuurstof nodig, maar dat wordt niet voldoende aangevoerd door de vernauwingen in de bloedvaten. Er ontstaat dus een zuurstof tekort. Dit veroorzaakt de pijn in de benen.

De behandeling bestaat uit begeleide looptraining (aanmaak kleine bloedvaatjes om de pijn tolerantie te verbeteren) en er wordt aandacht besteed aan leefstijl en beperking van de risicofactoren (stoppen met roken, gezonde voeding, medicatie gebruik, voldoende beweging),. Door het lopen vormen zich nieuwe kleine bloedvaten die zorgen voor betere zuurstof toevoer naar de been spieren. De loopafstand en het wandeltempo kan door de looptherapie verbeteren.

Het is wetenschappelijk aangetoond dat onder begeleiding looptherapie een goede therapie is en minder risico’s met zich meebrengt dan dotteren. Daarom wordt er eerst ingezet op looptherapie. De therapie wordt sinds 2 jaar vergoed uit de basisverzekering en niet uit de aanvullende verzekering.

 

Onze specialisaties

Manuele therapie
Oedeemtherapie
Mulligan concept
Medical Taping Concept
Etalagebenen
Dry-Needling
Shockwave therapie

Fysio Xtra
Steenweg 65 A
4181 AK Waardenburg

Walstraatje 1
5301 BV Zaltbommel

Ringelpoel 4 
4112 MA Beusichem 

Achterweg 31
4171 BA Herwijnen

T: 0418-65 18 63
E: info@fysioxtra.nl