Dry-Needling

Dry-Needling is een innovatieve fysiotherapeutische behandeling waarbij de pijnpunten (triggerpoints) in spieren met hele dunne naalden behandeld worden.

Bij deze therapievorm worden de naalden kort ingebracht en licht bewogen om een "Local Twitch Response” (LTR) uit te lokken. Dit is een onwillekeurige samentrekking van de spiervezels (segmentale reflex), die ervoor zorgt dat de spier meteen langdurig ontspant en de spierstofwisseling gaat herstellen. Hierdoor verdwijnt het pijnlijke gebied dat door het triggerpoint veroorzaakt werd. 
Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in de spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn of andere sensaties ‘op afstand’ veroorzaakt. Deze pijnpunten uiten zich dus op verschillende manieren. Hierbij kunt u denken aan pijnlijke, stijve en minder krachtig spieren, tintelingen in armen en benen, hoofdpijn en duizeligheid. 

Dry Needling kan worden toegepast bij vrijwel alle lichamelijke klachten waarbij spieren betrokken zijn. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan:

  •  Nek/schouderklachten met of zonder uitstraling in de armen  
  • Tennis/golfers ellebogen  
  • Arm-/onderarm/polsklachten  
  • Hoofdpijn, spierspanningshoofdpijn, migraine en eventueel    duizeligheid 
  • Rugklachten met of zonder uitstraling
  • Bekken/bilklachten met of zonder uitstraling in de benen 
  • Liesklachten, knieklachten en kuitklachten na bijvoorbeeld   overbelasting (vaak bij sporters) 
  • Onderbeen/bovenbeenklachten, achillespees- en hielspoorklachten 


Na de behandeling kan de spier gevoelig, stijf of beurs aanvoelen. Dit gevoel duurt meestal maximaal 2 dagen. Daarna treedt een merkbare verbetering op. De  pijn neemt af en de beweeglijkheid neemt toe, doordat de spier meer ontspannen is. Ook kan men verbetering ervaren in kracht en coördinatie. Andere effecten die regelmatig genoemd worden zijn een toename van de eigen energie en een gevoel van algemene ontspanning. 

Onze specialisaties

Manuele therapie
Oedeemtherapie
Mulligan concept
Medical Taping Concept
Etalagebenen
Dry-Needling
Shockwave therapie

Fysio Xtra
Steenweg 65 A
4181 AK Waardenburg

Walstraatje 1
5301 BV Zaltbommel

Ringelpoel 4 
4112 MA Beusichem 

Achterweg 31
4171 BA Herwijnen

T: 0418-65 18 63
E: info@fysioxtra.nl